Vervelen(d)

Afdwalen met je gedachten en om je heen kijken. De rust ervaren en je creativiteit laten stromen, maar ook de kalmte waarderen, zonder de verwachting van briljante ingevingen.. De totale overgave aan verveling….

Kun jij het nog? Zomaar niets doen? Gewoon zitten, ZIJN, zonder direct naar je telefoon te grijpen; wachten zonder dat je een tijdschrift erbij pakt of op een andere manier afleiding zoekt? Even geen prikkels van buitenaf, maar je overgeven aan de ledige tijd, die je niet direct iets lijkt op te leveren…

Vervelen; je vervelend voelen omdat je niet direct iets leuks te doen hebt.

Herken je dit? Mam…ik verveel me! Gelukkig heb ik dat gevoel als kind niet vaak gehad; behalve misschien als ik ziek was en aan de beterende hand. Niet ziek genoeg om niets te willen en nog niet fit genoeg om naar school te gaan Mijn moeder zei dan steevast: Ga de keukenkastjes maar schoon maken! Soms deed ik dat dan ook: heerlijk weer de boel ordenen, maar soms ook koos ik eieren voor mijn geld en verzon ik zelf weer iets om te gaan doen.

Maar eigenlijk vind ik het woord vervelen VERVELEND. Alsof het doel altijd maar moet zijn om zoveel mogelijk prikkels van buitenaf te moeten hebben. En je constant te moeten richten op de wereld om je heen. Want als je steeds op zoek bent naar externe prikkels, waar loop je dan voor weg?

Zelf vind ik het heerlijk om even geen externe prikkels te hebben. Een kleine stilte om even na te gaan hoe ik me voel, wat ik nodig heb. Om te dagdromen, om dingen te overdenken. En dit gewoon bewust overdag te doen in plaats van ’s-avonds in bed als ik eigenlijk wil slapen….

VERVELING:  je bent op dat moment eigenlijk nergens in geïnteresseerd en tegelijkertijd wil je afleiding…. Er is wel eens onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld een experiment waarbij mensen 15 minuten in een lege kamer moesten verblijven zonder telefoon e.d.. Het enige wat in de kamer stond was een apparaat dat een stroomstootje gaf. En raad eens: 97% van de mensen verkoos de pijn van het stroomstootje boven de verveling. Even ontsnappen aan de saaiheid….

Saaiheid, ofwel verveling, kan dus een positieve werking hebben. Je wordt nieuwsgierig (je drukt op de knop en krijgt een stroomstootje), je geest gaat dwalen en zo kan een creatievere manier van denken ontstaan..

Geen tijd om je te vervelen? VERVELEND…
Want verveling kan er dus toe leiden om de stimulans in onszelf te ontdekken in plaats van ons altijd maar weer over te geven aan externe prikkels zoals de telefoon. Je kunt bijvoorbeeld gaan nadenken over wat je echt wilt op dat moment (om de verveling te lijf te gaan) of grootser – wat je wilt in je leven. Zo blijf je ontdekken, jezelf uitdagen en daarmee groeien. Laat dus eens wat vaker die telefoon voor wat die is en als je wacht, pak dan geen tijdschrift om de tijd te doden, maar doe even helemaal niets en maak contact met je innerlijke rijkdom.

Ga terug